"Pasif yangın durdurucular"
05.05.2016
Yılın Yangın Yalıtımı Ürünü

B2B Medya Grubu yayın organlarından biri olan Yalıtım Dergisi tarafından bu sene on üçüncüsü düzenlenen “Yalıtım Sektörü Başarı Ödülleri” nin kazananları 26 Nisan’da yapılan Seçici Kurul Toplantıları’nda belirlendi. Ödül töreni ise 11 Mayıs günü Yapı İstanbul Fuarı’nda gerçekleştirildi. Nanotek’in mümessilliğini yaptığı Mercor Tecresa firmasının Tecwool F isimli malzemesi, yılın yangın yalıtım ürünü seçildi. Nanotek İnşaat Yangın Yalıtımı Ürün Müdürü Bora Gök, düzenlenen törenle ödülü aldı.Mineral yün ve çimento bazlı yangına dayanıklı püskürtme harç.

Tecwool F, Mercor Tecresa firmasının ürettiği, pek çok yüzeyde kullanılan ve yangına dayanımın gerektiğiyerlerde, püskürtülerek uygulanan mineral yün ve çimento bazlı harçtır. Nanotek İnşaat, 2015 yılı itibarı ile Mercor Tecresa firmasının Türkiye distribütörü olmuştur. Tecwool F ürününün yanı sıra, aynı şekilde mineral yün bazlı ısı yalıtım harcı Tecwool T, endüstriyel tesislerde hidrokarbon yangınları ve tünel yangınlarında kullanılan Tecwool 825 ve magnezyum oksit bazlı yangına dayanıklı bölme duvar, asma kat, çelik vb. detaylarda kullanılan Tecboard plaka ürünlerinin de Türkiye’deki satış ve pazarlama haklarına sahiptir. Yangına dayanım, yapı elemanlarının yangın anında ihtiyaç duyacağı taşıyıcılık, bütünlük ve yalıtım gibi özelliklerin sınıflandırılmasıdır. Örneğin, cam, alçı, taşyünü vb. ürünler A1 sınıfı olmasına rağmen yangına dayanıklı değillerdir. Yangın anında çatlama, dağılma veya ısı transferine izin vermektedirler. Bu sebeple yapı elamanlarının yangına dayanımında A1, A2 gibi yanmazlık değerleri kullanılmamaktadır. Bunun yerine R (taşıyıcılık), E (bütünlük) ve I (Yalıtım) özellikleri kullanılmaktadır. Örneğin, yangına dayanıklı bir duvar tarif edildiğinde, EI 120 şeklinde ifade edilir. Bu ifade, yangında 120 dakika boyunca bütünlüğünü koruyan ve ısı yalıtımı yapan malzeme anlamına gelmektedir. Tecwool F, pek çok farklı yüzeyde ve detayda Avrupa Normları olan EN standartlarına göre test edilmiştir.Tecwool F, çelik taşıyıcı sistemlerde, kompozit döşemelerde, betonarme ve ahşap taşıyıcılarda, tuğla ve havalandırma kanalları üzerinde, karbonfiber yapı güçlendirmede de epoksi yapıştırıcı üzerinde kullanılmaktadır.

Çelik yapılar, kullanım amacı ve bina yüksekliğine bağlı olarak 120 dakikaya kadar yangına dayanıklı olmak zorundadır. Türkiye Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik'e göre çelik yapıların, boya, püskürtme harç veya yangına dayanıklı plakalar ile korunması gerekmektedir. Tecwool F, 240 dakikaya kadar yangına dayanım sertifikası ile mevcut çelik binaların yangından korunması için yeterlidir.